Sverige står inför en sommar där många planerar att semestra inom landet. Mestadels på grund av att coronaviruset fortfarande härjar. Ett populärt sätt att semestra är att campa. I den här artikeln kan du läsa om hur du undviker att få lunginflammation under campingsemestern.
Sommaren är officiellt här och enligt prognoserna ser det ut att bli en varm sommar. Det är alltid uppskattat, men med tanke på det rådande läget kring coronaviruset är det nog många som tycker att det är extra skönt. Möjligheterna att resa utomlands kommer vara begränsade under hela sommaren. Många runtom i landet ser därför fram emot att semestra inhemskt. Att vädret förhoppningsvis kommer att vara övervägande soligt betyder dock inte att du är helt skyddad från sjukdomar. Genom att du har med dig rätt kläder på campingturen kan du undvika att bli sjuk i lunginflammation, eller andra sjukdomar.
Lunginflammation uppträder inte bara på vintern
Lunginflammation är en sjukdom som är jobbig att drabbas av oavsett vem du är. Värst drabbar den dock människor i olika riskgrupper. Riskgrupperna inkluderar de som är över 65, har någon kronisk hjärt- kärlsjukdom, har diabetes eller röker och konsumerar stora mängder alkohol. Enligt Aftonbladet är de vanligaste symptomen på lunginflammation:
- Att du känner smärta när du drar in mycket luft i lungorna
- Att du lätt blir andfådd också vid små ansträngningar
- Att du hostar och har huvudvärk och feber, det vill säga typiska förkylningssymptom
- Att du hostar upp slem som är färgat (vanligtvis gult eller grönt)
En vanligt spridd missuppfattning om lunginflammation är att sjukdomen främst drabbar människor på vintern. Det stämmer inte riktigt, det är nämligen inte helt ovanligt att drabbas också under sommaren. Särskilt under de förutsättningar som råder under en campingtur. Även om det är varmt dagtid kan nätterna bli kalla, och med dåliga kläder och fel utrustning ökar risken att drabbas av lunginflammation.
Skydda mot lunginflammation med rätt utrustning
Många känner inte till det, men det går att vaccinera sig mot lunginflammation. Det är samtidigt någonting som Smittskyddsverket just nu avråder från. Dels väntas många människor vaccinera sig i lunginflammation i tron att vaccinationen ska skydda också mot coronaviruset, dels är Smittskyddsverket oroliga över att trycket på vaccinationscentralerna i sig kan utgöra smitthärdar. Att du tar med dig rätt utrustning på campingturen är därför det bästa skyddet mot lunginflammation, åtminstone om du är ung och har hälsan i behåll i övrigt. Vad som gäller är att du ser till att ta med dig flera ombyten av kläder. Det är till exempel viktigt att du aldrig behöver sova fuktigt eller kallt. I det avseendet är det förstås också viktigt att du har med dig en ordentlig sovsäck.
Med all utrustning på plats och alla förberedelser gjorda är det bara att se fram emot en förhoppningsvis härlig sommar. Du är knappast ensam om att fundera till exempel över en semester i campingens tecken med tanke på omständigheterna som råder. Kanske blir det också en sommar då många för första gången verkligen upptäcker vad Sveriges landskap har att erbjuda.