Att cykla eller ge sig ut på en regelrätt cykelsemester är det många som gör i sommartider, men det finns en hel del saker att tänka på – har du koll på reglerna som gäller för cykling?
Försäljningen av cyklar från Cykloteket.se är något som verkligen ökar i antal under vår och sommar då allt fler väljer cykeln framför bilen inför sommarens alla eskapader. Till exempel är det många som väljer att cykla till säsongens alla olika festligheter i syfte att kunna ta ett glas eller två och slippa tänka på bilen samt undvika att köra påverkad. Något som i och för sig är väldigt positivt men vad som däremot inte är lika glädjande är att fyra av tio svenskar tycker att det faktiskt är helt okej att cykla påverkad, vilket är olagligt det med. Det är något som Expressen skriver om där man kan rapportera att en färsk undersökning genomförd av Bilprovningen och MHF (Motorförarnas Helnykterhetsförbund) som visar att man har en ytterst avslappnad inställning till att just cykla berusad. Reaktionerna kring detta är blandade då undersökningen visar att sex av tio tycker att det är okej att cykla efter ett glas vin och fyra av tio tycker det är lugnt att cykla efter två glas vin samt att en av fyra tycker även tre glas vin är okej att cykla på. Vad bland annat Bilprovningens vd Benny Örnerfors säger till tidningen är att man från deras sida anser detta oroväckande eftersom att man hos Bilprovningen värnar om en säker trafikmiljö. Något som kan tilläggas är också att detta faktiskt är första gången som man frågat om specifikt cyklister då man tidigare bara undersökt bilisternas inställning till alkohol och fordon, skriver Sydsvenskan. Men oavsett om man cyklar berusad finns inget juridiskt begrepp som heter styrstångsfylla vilket också betyder att man heller inte kan bli dömd för att enbart ha cyklat onykter, men med det sagt ska man inte tro att man är helt fri från juridiska regler på en cykelsadel. Något att lägga på minnet är exempelvis att om man under en vinglig cykeltur skulle orsaka någon form av skada eller vara med om en olycka där cyklisten bär orsaken så bedöms cykeln som ett fordon och den rättsliga konsekvensen kan bli en dom för vårdslöshet i trafiken. Så vad är det mer som gäller för cyklister?
Dessa regler gäller för cykel
Även om man kanske inte kan dömas för styrstångsfylla på en cykel så finns en hel del andra regler som enligt lag gäller när man tar sig fram på en cykel och dessa finns samlade hos Transportstyrelsen. Det finns till exempel regler för själva cykeln, cyklisten och var någonstans det är okej att cykla.
Detta ska alla cyklar ha:
- Ringklocka
- Broms
- Belysning och reflexer, bara om man cyklar när det är mörkt
- Lykta baktill med rött ljus bakåt som syns på 300 meters avstånd, får vara en blinkade lampa.
- Strålkastare fram med vitt eller gult ljus.
- Röd reflex baktill
- Vit reflex framtill
- Vit eller orangegul åt sidorna
Vad cyklisten ska ha:
- Hjälm, alla under 15 år både när man cyklar och blir skjutsad på cykel. Polis får stoppa barn under 15 år utan hjälm men inte bötfälla men 15 åringar och äldre kan bötfällas.
- Inget hjälmkrav för sparkcykel och en trehjuling dåm dessa är lekfordon.
Hur man cyklar:
- Cykla på höger sida av körbanan och finns cykelbana ska man cykla där.
- På cykeln får ej färdas fler än vad cykeln är byggd för