När man vistas i naturen är det en sak som man bör ha koll på och det är Allemansrätten – lagen som berättar vad vi får och inte får göra när vi vistas ute i mark och skog, och som vi tänkte gå in lite mer på.
Tidigare har vi berättat om hur man på många håll och fronter storsatsar på friluftslivet i landet för att fler ska få njuta av landets vackra natur. Och är man sugen på att ge sig ut i skog och mark kan det vara bra att känna till vilka rättigheter och skyldigheter vi då ålägger oss, och dessa finns författade i Allemansrätten. En samling regler som omfattar allt från blomplockning och eldning till vandring, klättring och båtliv som de flesta nog utav oss minns från tiden i småskolan. Där fick vi lära oss hur man får plocka en blomma i skogen om den inte är fridlyst men att vi inte får gå in på någons trädgård och plocka blommorna där precis som vi också fick veta att i skogen så bryter man inga grenar, här är man för att njuta och vill man ha en pinne får man ta den från marken. Och ja, allt detta omfattas alltså av Allemansrätten.
”Tack vare allemansrätten kan alla röra sig fritt i den svenska naturen. Men det finns vissa saker du måste tänka på när du är ute och vandrar, campar, klättrar, plockar blommor eller gör något annat i naturen.” läs mer hos Naturvårdsverket.
Precis som citatet ovan avslöjar är det Allemansrätten som öppnar upp och ger alla oss människor i Sverige tillgång till naturen, men att detta också kommer med ett krav. Vi måste respektera och vårda naturen, vilket är precis vad Allemansrätten handlar om. Och på Naturvårdsverkets hemsida kan man hitta massa bra information om rättigheter och skyldigheter så är man osäker på vad som gäller i naturen är den väl värd ett besök!