Jakt ingår inte i allemansrätten, den styrs av flera olika regler och lagar. Det finns ett antal punkter du måste genomföra innan du kan börja jaga i Sverige.
Till jakt räknas inte bara att skjuta djur. Att ta fågelägg, skada bon eller försöka fånga däggdjur och fåglar räknas också som jakt och är helt förbjudet.
För att få lov att jaga i Sverige är det ett antal saker du behöver ordna med:
- Du måste ha en jägarexamen för att få lov att använda ett jaktvapen.
- Om du köper ett jaktvapen måste du ansöka om vapenlicens.
- Du ska betala viltvårdsavgiften och lösa ett jaktkort.
- Det är dessutom viktigt med godkänd jaktutrustning och att du har fått tillåtelse av markägaren.
Ett jägarexamensbevis för varje typ av vapen
Jägarexamenprovet består av en teoretisk och en praktisk del. Du blir godkänd på teoriprovet om du har rätt på 60 av 70 frågor. För att få en känsla av vilken typ av frågor det handlar om kan du testa dina kunskaper i ett övningsexempel. Den praktiska delen är uppdelad i ett antal delprov där du både visar att du kan hantera vapnet på ett säkert sätt och att du kan skjuta med det. Du ska ta jägarexamen när du för första gången vill ha tillstånd att ha ett jaktvapen eller planerar att skaffa ett annat typ av vapen.
Viltvårdsavgiften till att förbättra jakten
För att få ha ett vapen måste du ha en licens för det. Det ansöker du om hos Polisen och behöver då bifoga ditt jägarexamenbevis. Inför jaktsäsongen ökar antalet ansökningar vilket gör att handläggningstiden blir längre, så ansök i god tid. Jaktkortet är ett bevis på att du betalar viltvårdsavgiften, som ska betalas av alla som jagar. Det är en avgift på 300 kronor per år till Viltvårdsfonden, som varje år delar ut pengar till organisationer och myndigheter som jobbar med att utveckla och förvalta jakt, vilt och naturvård. Eftersom jakt inte ingår i allemansrätten kan du inte heller jaga var som helst. Om du inte själv äger mark där det går att jaga, måste du ha tillåtelse från markägaren innan du kan jaga på någon annans ägor.