Att söka med metalldetektor i naturen är en populär hobby. Med rätt utrustning kan du hitta spännande fynd. Dock krävs särskilt tillstånd för användning i samband med andra regler.
Med en metalldetektor kan du hitta lite allt möjligt som ligger begravt under markytan i naturen, och har du tur hittar du en skatt eller gammal kvarlämning. Att gå på upptäcktsfärd med metalldetektor är ett roligt sätt att få motion och komma ut i naturen, och går att göra både själv och med andra. Innan du börjar finns det dock en del du behöver veta. Hur hittar du den bästa metalldetektorn? Var någonstans ska du leta? Och vilka lagar och regler gäller? Just det reder vi ut här.
Välj rätt metalldetektor
Det finns otaliga metalldetektorer på marknaden och som aspirerande skattletare kan det vara lockande att plocka på sig den första du ser. Men långt ifrån alla metalldetektorer är prisvärda och fungerar som utlovat. Det är därför en bra idé att först konsultera test av metalldetektorer för att bilda sig en uppfattning om vilka varianter som finns och vilken metalldetektor som passar dig bäst. Genom att titta på test lär du dig också vilka funktioner som finns och vad som är viktigt för dig. Tänk på att titta på aspekter som storlek och vikt när du läser recensioner eller själv tittar på metalldetektorer i butik. Ett bra sökdjup är inte värt mycket om metalldetektorn är för tung eller otymplig att bära.
Vilka regler gäller?
För att skydda arkeologiska fynd finns regler för att använda metalldetektor. Först och främst behöver du ansöka om tillstånd från länsstyrelsen via en blankett. Du behöver också betala en avgift på 870 kronor. Tillståndet gäller för ett begränsat område som du själv markerar ut. Får du tillstånd kan det också finnas villkor du måste följa, som att berätta för länsstyrelsen vad du hittar.
Här hittar du fynden
Som privatperson får du inte söka med metalldetektor på kända fornlämningsplatser, men fynd kan hittas lite varstans. Inlandsområdet i Norrland och Västra Sveriges skogar är exempel på platser med mycket lämningar. I syd är en av Sveriges fornlämningstätaste kommuner Växjö i Småland. Tänk på att lämna in misstänkta fornlämningar du stöter på till länsstyrelsen om detta ingår i ditt tillstånd. Du kan också kombinera metallsökandet med geocaching, en modern form av skattjakt som finns aktiv i hela landet.